De Veurnse Meringuetaart

Welkom               De taart               Ligging               Info               Historiek

Een boeiende geschiedenis…

Van Gyverinkhove naar Veurne, van Dehollander naar De Hollander en van brood naar taart.

Dat is samengevat meer dan 100 jaar geschiedenis van ‘De Veurnse Meringuetaart’.

 

Emile

Deze smakelijke story begint in Gyverinkhove, in het jaar 1849 met Celestinus en Maria Dehollander.

Celest, die er brood bakt, en Maria, die er café houdt, krijgen op 1 oktober 1860 een zoon, Emile.

Hij groeit op, leert op school rekenen en Frans, thuis brood en koekjes bakken.

De jaren gaan voorbij. Vader en zoon werken samen, ze bakken en leveren brood aan huis.

Op een leveringsronde leert Emile Hélène Vanegroo uit Houtem kennen.

Ze beslissen uiteindelijk samen verder door het leven te gaan.

Emile gaat op zoek naar een eigen werkplek want Gyverinkhove is te klein voor twee bakkers.

Op 1 mei 1898 start hij met bakken in de Ooststraat 14 in Veurne, een dag later trouwt hij.

De bakker wordt meer en meer patissier en doet goede zaken.

En dan gebeurt ‘het’, ergens in 1913. Dokter Karel Barbier, buur en klant, bestelt naar wekelijkse gewoonte een taart.

Emile doet zijn best, maar heeft pech: de taart mislukt.

Met gezweet, gezucht en inspiratie probeert hij het mislukt baksel te redden. Dat lukt.

De dokter krijgt, zonder uitleg en op tijd, zijn taart. Niemand rept er een woord over.

Geen week later komt dokter Barbier in de winkel en wenst Emile te spreken.

Met schrik in zijn hart en zijn handen vol bloem, komt Emilie aangelopen.

“Emile, kan je me morgen net dezelfde taart als vorige week leveren?”

Een zucht van opluchting. Hélène noteert de bestelling, Emile krabt zich in het haar.

Na veel zoeken, experimenteren en proeven, slaagt hij in zijn opdracht: ‘De Veurnse Meringuetaart’ is geboren!

Dat is het begin van dit heerlijk product dat snel een vaste waarde wordt in vele huiskamers.

 

Daniël

De toekomst van de taart is ook verzekerd: in 1900 wordt Daniël geboren.

Daniël volgt een opleiding bij een patissier in Brugge.

Hij trouwt in 1929 met Oliva Balduck. Zij lanceren de flinterdunne amandelkoekjes, de ‘Veurnse Kletskoppen’.

Het echtpaar bakt en verbouwt. En in 1931 wordt Noël geboren.

 

Noël

Zoon Noël leert bij zijn vader en in Brussel de knepen van het vak.

In 1955 trouwt hij met Lieve Paesschesoone.

Door een vergissing op de burgerlijke stand verandert Dehollander in De Hollander.

Het echtpaar neemt de leiding van de zaak in handen: zij in de winkel, hij in de bakkerij.

En dan breken, vooral na een grondige verbouwing, mooie jaren aan…

Op 1 februari 1974 is het welletjes: de bakkerij wordt verhuurd. De familie De Hollander trekt naar de Pannestraat.

Daar concentreert Noël zich op de verdere productie van de kletskoppen.

Op 1 juli 1990 gaat hij met pensioen en neemt Biscuiterie Destrooper uit Lo de kletskoppen over.

 

Vera

In hetzelfde jaar start dochter Vera de productie van ‘De Veurnse Meringuetaart’ in een eenmanszaak.

Samen met haar echtgenoot Peter Leuridan, zorgt zij ervoor dat ‘De Veurnse Meringuetaart’ tot ver aan de Belgische kust

en in West-Vlaanderen gekend, bekend, en vooral gesmaakt wordt.

Particulieren maar ook hoteliers, restaurant- en tearoomhouders vinden hun weg naar de Pannestraat.

Op 2 oktober 1999 wordt de taart in Brugge bekroond door de Academie voor Streekgebonden Gastronomie

omdat De Veurnse Meringuetaart al vier generaties ononderbroken als ambachtelijke specialiteit wordt geprofileerd

en op de markt gebracht.

En Vera gaat door met bakken tot haar opvolger de traditie voortzet…

 

Vera De Hollander     Pannestraat 167     8630 Veurne     tel./fax.058 31 24 16